Veelgestelde vragen

Als je meedoet, vragen we je om naar ons lab in Rotterdam of Amsterdam te komen. Een afspraak in ons lab duurt ongeveer 2 tot 3 uur. De precieze invulling verschilt per onderzoek, maar in het algemeen vul je gedurende die tijd vragenlijsten in, lig je in de MRI-scanner en maak je opdrachten op de computer. Vaak doe je ook opdrachten terwijl je in de MRI-scanner ligt. Soms hoef je niets te doen terwijl je in de MRI-scanner ligt, je kan dan filmpjes kijken. Je ligt in totaal ongeveer 45 minuten in de MRI scanner. Eerst mag je uitproberen hoe het is om in een scanner te liggen met de oefenscanner.

Je krijgt een unieke kans om eens mee te kijken met het werk van een (hersen)wetenschapper, en je ervaart hoe het is om in een MRI-scanner te liggen. Misschien doe je inspiratie op voor een spreekbeurt of (profiel/sector)werkstuk, en je mag al je vragen over hersenen aan ons stellen.

Je kunt je aanmelden via de knop Meld je aan in de menubalk of door ons een e-mail te sturen. We nemen dan contact met je op.

Nee, het maakt niet uit in welke stad je meedoet! Onze tip is wel om de stad te kiezen waar jij dichtbij woont, werkt, of naar school gaat. Dit is voor de meeste mensen handiger, omdat het je minder tijd kost om naar de onderzoeksdagen te komen.

Iedereen die aan GUTS meedoet, krijgt een financiële vergoeding voor zijn/haar/hen tijd en moeite. Wij willen op deze manier aan jou laten zien dat we je deelname erg waarderen! De onderzoeksdagen in Rotterdam en Amsterdam verschillen een beetje van elkaar. Zo heb je in Rotterdam een tweede onderzoeksdag met hersenonderzoek (dit is het EEG onderzoek waarbij je een kapje op je hoofd krijgt). In Amsterdam is er ook een tweede onderzoeksdag, maar dan zonder hersenonderzoek. Vandaar dat de bedragen verschillen.

Als je meedoet in Amsterdam, dan kun je je op de eerste dag melden bij het ‘Spinoza Centre for Neuroimaging’ (Meibergdreef 75, 1105 BK Amsterdam). Je kunt gewoon bij de ingang aanbellen en wij laten je binnen, waarna we je in de wachtruimte zullen ontmoeten.

Voor de tweede onderzoeksdag kun je naar de Vrije Universiteit komen, naar het gebouw van de Medische Faculteit (Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam). Je kunt het gebouw gewoon binnenlopen en op de begane grond, rechts van het trapje, even gaan zitten en wachten tot wij je komen ophalen. Dan gaan we samen naar de testruimte.

Voor het MRI onderzoek verwachten we jou bij het Erasmus MC op de afdeling radiologie (Nd gebouw, 5e verdieping). Als je via de hoofdingang naar binnenkomt, moet je eerst de trap omhoog (voor je zie je de receptie) en dan gelijk naar rechts.Vlak voor de toiletten (en tegenover de bloemenwinkel) vind je de liften om naar de 5e verdieping te gaan. Eenmaal op de 5e verdieping aangekomen ga je weer gelijk naar rechts. Daar vind je de balie van de afdeling radiologie. Wacht dan in wachtruimte K. Hier komen wij jou ophalen. Het adres is: Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam. Hier vind je meer over de bereikbaarheid van het Erasmus MC.

Voor het EEG onderzoek wordt je verwacht op de Erasmus Universiteit Rotterdam (Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam) in de wachtkamer van het Erasmus Behavioural Lab (EBL). Je vindt het EBL op de 12e verdieping in het Mandeville-gebouw. Je kunt het EBL alleen bereiken via de zuidkant van het Mandeville-gebouw. Neem de roltrap vanaf de hoofdingang naar de 3e verdieping en loop rechtdoor naar de achterkant van het gebouw. Neem de lift naar de 12e verdieping en volg de borden naar EBL. Je kan dan in de wachtkamer wachten tot de onderzoekers je komen halen. Hier vind je meer informatie over de bereikbaarheid van campus Woudestein.

Nee, de MRI-scanner is NIET gevaarlijk. De MRI-scanner is een grote en sterke magneet waarmee je foto’s kan maken van de hersenen zonder dat jij daar iets van merkt! Omdat de MRI-scanner een magneet is, trekt het andere voorwerpen aan die ook magnetisch zijn, zoals metaal (bijvoorbeeld sleutels, mobieltje of een fles). Om te voorkomen dat jij met metaal de MRI-scanner in gaat, checken we van tevoren of je metaalvrij bent. We doen twee keer een metaal check: één keer telefonisch voordat we een afspraak maken voor de onderzoeksdagen en nog een keer op de onderzoeksdag zelf.

Als je een beugel hebt kan je niet meedoen met MRI-onderzoek. Een spalkje is geen probleem, daar mag je gewoon de scanner mee in. Gaat je beugel er binnenkort uit? Dan kunnen we samen kijken of je misschien nog mee kan doen nadat je beugel eruit gehaald is!

Ja! In de MRI-scanner kan jij je hoofddoek gewoon aanhouden. Wel is het belangrijk dat je goed checkt dat er geen speldjes of andere kleine metalen onderdelen in of onder je hoofddoek zitten. In Rotterdam doen we naast de MRI-scanner ook nog hersenonderzoek via een kapje, dit noemen we EEG. Tijdens EEG moet je je hoofddoek wel afdoen, omdat we het kapje met elektrodes op je hoofd plaatsen (check onze video’s voor meer informatie over EEG). Wij vinden jouw deelname erg belangrijk en willen graag dat jij je fijn en veilig voelt wanneer je meedoet aan GUTS. Daarom kunnen we ervoor zorgen dat tijdens jouw EEG onderzoek er enkel vrouwelijke onderzoekers aanwezig zijn. Laat ons jouw voorkeur weten tijdens het telefoongesprek!

Voor de MRI-scanner hoef je niks te doen aan je vlechten of extensions. Wel is het belangrijk dat er geen metalen onderdelen (bijvoorbeeld clips of spelden) in je haar zitten. Je moet namelijk metaalvrij zijn om in de MRI-scanner te gaan.

Voor het EEG onderzoek krijg je een nauwsluitend kapje op je hoofd waar sensoren op vastgemaakt worden. Deze sensoren meten de elektrische stroompjes die je hersenen sturen. Om deze stroompjes goed te kunnen meten, brengen we speciale gel aan tussen de sensoren en je hoofdhuid. Hoe meer ruimte tussen de vlechten op je hoofdhuid, hoe beter we de sensoren kunnen plaatsen.

Als de sensoren geen contact kunnen maken met jouw hoofdhuid, zullen we je vragen om de spelletjes te spelen zonder dat we een EEG meting uitvoeren. Je kan dus wel deelnemen aan dit deel van ons onderzoek. 

Je ligt ongeveer 60 minuten in de MRI-scanner. Dit klinkt misschien lang, maar gelukkig is het niet saai. Tijdens het scannen doe je verschillende opdrachten en speel je spelletjes via een scherm en controller. Ook zijn er momenten waarop je niks hoeft te doen en naar een filmpje mag kijken. Het is wel belangrijk dat je zo stil mogelijk ligt, zodat we scherpe foto’s van je hersenen kunnen maken.

Het GUTS project is geen medisch onderzoek. Dit betekent dat de MRI-scans alleen gebruikt worden om onderzoek te doen naar hoe de hersenen groeien en reageren tijdens de opdrachten en spelletjes die jij speelt. Wij kunnen daarom geen uitspraken doen over je fysieke gezondheid. Meedoen aan GUTS houdt dus niet in dat je een medische check krijgt. Bij klachten raden we altijd aan om contact op te nemen met je huisarts.

In zeer uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat we tijdens de scan toch iets zien waarvan we niet goed weten wat het is. Dit noemen we een toevalsbevinding. Dit betekent niet gelijk dat je ziek bent. Als er sprake is van een toevalsbevinding wordt er contact opgenomen met jouw huisarts, zodat er medisch vervolgonderzoek gedaan kan worden door artsen. Jouw huisarts zal dan contact met je opnemen.

Ben jij 15 jaar of jonger? Dan moeten je ouders of verzorgers toestemming geven voor je deelname aan GUTS. Dit is wettelijk verplicht. Let op: we hebben van alle voogden toestemming nodig. Ouders of verzorgers moeten namelijk weten wat jij gaat doen bij GUTS. Maar, zij zullen niet je antwoorden op de vragenlijsten of opdrachten zien. Dat blijft onbekend voor ze.

Ouders of verzorgers kunnen toestemming geven door het toestemmingsformulier te ondertekenen. Het toestemmingsformulier wordt naar jou en je ouders gemaild. Vergeet niet om het toestemmingsformulier mee te nemen naar je eerste onderzoeksdag.

Het is niet verplicht, maar je ouders mogen natuurlijk altijd gezellig meekomen! Wel is het belangrijk dat deelnemers onder de 16 jaar toestemming van hun ouders hebben om mee te doen aan GUTS.

Jouw deelname aan GUTS is geheel vrijwillig. Dit betekent dat je elk moment kan stoppen en niet aan ons hoeft te vertellen waarom je niet meer mee wil doen. Dit heeft geen invloed op ons project.

Dat kan. Je mag elk moment stoppen met het onderzoek, ook als je al hebt meegedaan. Je hoeft geen reden te geven. Je kan een mail naar: gutsrotterdam@eur.nl sturen als je aan GUTS Rotterdam hebt meegedaan en aan guts.fgb@vu.nl als je aan GUTS Amsterdam hebt meegedaan.

Dat is geen enkel probleem. We begrijpen heel goed dat je nu misschien nog niet weet of je na een jaar nog een keer wil en kan meedoen. Wij nemen contact met je op wanneer het project voor een tweede keer van start gaat. Je kan dan beslissen of je weer mee wil doen!