Meedoen in Amsterdam

Project Amsterdam

Zou ik nu mijn huiswerk maken of toch eerst mijn favoriete serie kijken? Wil ik een broodje halen in de kantine of spaar ik voor die nieuwe videogame? Ik ben binnenkort jarig, met wie zal ik mijn verjaardag vieren? Dit zijn niet alleen vragen waar jongeren zich mee bezighouden, maar ook de onderzoekers van GUTS in Amsterdam.

Deze onderzoekers kijken naar hoe sociale en maatschappelijk factoren invloed hebben op de keuzes die jongeren maken op het gebied van schoolprestaties, sociaal gedrag en hoe jongeren over zichzelf denken. Door te kijken naar de hersenen en gedrag proberen we op deze vragen een antwoord te vinden en te ontdekken hoe jongeren dit soort beslissingen maken. 

Hoe ziet het meedoen aan ons onderzoek er eigenlijk uit? Je doet bij ons mee aan een aantal onderdelen. Check het stappenplan met uitleg! Als je mee doet aan het onderzoek in Amsterdam ontvang je een vergoeding van €70,- plus een bonus die je kan verdienen bij het doen van computertaken.

De stappen voor GUTS Amsterdam

1

Aanmelden

Lijkt het jou leuk om mee te doen aan ons onderzoek? Je kan je aanmelden via de knop ‘Meld je aan’ in de menubalk of onderaan deze pagina. Maar let goed op, je kan kiezen om mee te doen in Amsterdam óf in Rotterdam. De onderzoeken lijken veel op elkaar, dus kies vooral welke locatie het beste uitkomt voor jou.  

2

Vragen invullen in je eigen tijd

We willen graag meer te weten komen over hoe jij over dingen denkt door middel van vragenlijsten. Deze sturen we naar je op via een link in je e-mail, zodat je ze gemakkelijk thuis kunt invullen. Daarnaast vragen we om een buisje speeksel thuis af te nemen, in de vriezer te bewaren en mee te nemen wanneer je naar de eerste onderzoeksdag  komt. Op die manier meten we hoeveel hormonen er in het speeksel zitten. 

3

Hersenscans maken

We gaan je hersenen onderzoeken met behulp van een MRI-scanner in het Spinoza-gebouw vlakbij het Amsterdam UMC ziekenhuis (locatie AMC). Terwijl je in deze scanner ligt, ga je een paar computertaakjes doen. Hiermee kunnen we meten welke delen van je hersenen harder werken wanneer je bepaalde opdrachten uitvoert. Ook kun je ervoor kiezen (het is niet verplicht) om een klein plukje haar te laten knippen en weer een buisje met speeksel te geven, zodat we daar hormonen en DNA in kunnen meten. 

4

Taken en vragenlijsten bij ons op locatie

Je komt naar de Vrije Universiteit Amsterdam om een paar taakjes op de computer te doen en vragenlijsten in te vullen. Tijdens deze activiteiten kun je ervoor kiezen (het is niet verplicht) om bandjes om je bovenlichaam en pols te dragen. Hiermee meten we hoe uitdagend of spannend de taken voor je zijn.

5

Vaker terugkomen

Het onderzoeksproject duurt meerdere jaren. Daarom vragen we je om na ongeveer drie jaar nog eens terug te komen en opnieuw mee te doen. Zo kunnen we kijken wat er veranderd is sinds het vorige bezoek. Je kan  op elk moment aangeven als je  niet meer mee wilt doen, want deelname aan ons onderzoek is op vrijwillig. 

6

Wat gebeurt er met je gegevens?

Als je meedoet aan ons onderzoek, willen we natuurlijk goed voor je gegevens zorgen. In het filmpje hieronder leggen we uit hoe we dat doen. Je gegevens worden veilig opgeslagen en we vervangen je naam door een code. Zo zijn ze niet direct naar jou te herleiden. Alleen de onderzoekers van het project gebruiken deze gegevens voor hun onderzoek, en we delen ze niet met anderen. Alles wat je ons vertelt of bij ons doet blijft vertrouwelijk. Zo zorgen we ervoor dat jouw privacy beschermd blijft!

Bekijk het filmpje om te zien hoe we jouw gegevens veilig en vertrouwelijk houden.

Meedoen aan ons onderzoek in Amsterdam?

Aanmelden onderzoek Amsterdam
Privacy